Implantati - zobni vsadki

Način in tempo življenja nam diktirata, da je potrebno na nek način nadomestiti in urediti zobovje kot del splošnega zdravja.

Totalne in delne snemne proteze sicer do neke mere nadomeščajo funkcijo in estetiko, a je vedno problematična stabilnost le-teh. Z razvojem materialov in tehnologije pa so zobni vsadki dosegli nivo, ko lahko izpolnijo zahteve po stabilnosti protetičnih nadomestkov in s tem tudi funkcijo in estetiko. Zobni vsadek je pravzaprav precej preprost kovinski vijak, oblikovan tako, da se kar najbolje vgradi v kost in služi kot umetna korenina za posamezni zob ali kot podpora mostičku delni snemni ali pa totalni zobni protezi. Implantati so narejeni iz medicinskega titana ali titanovih zlitin. Zobozdravnik zobne vsadke vstavi v male luknjice v kost, ki se pripravijo kot del procedure vsaditve. Sledi obdobje t.i. osteointegracije oziroma vraščanja v kost, ki traja od 2 do 6 mesecev. Po tem obdobju je zobni vsadek fiksiran na mestu in se ga lahko obremeni, vse bolj pa je tendenca obremenitve takoj po vstavitvi.

Za implantate je primeren vsakdo, ki želi nadomestiti manjkajoče zobe. Obstajajo relativne omejitve pri določenih sistemskih boleznih kot je npr. diabetes, nezaželjeno je močno kajenje. Obstajajo pa tudi absolutne kontraindikacije pri imunosupresiranih pacientih oziroma pacientih z terminalnim stadijem bolezni. Na mestu, kjer manjkajo zobje, mora biti dovolj kosti, ki zagotovi ustrezno sidranje zobnega vsadka. Najpogosteje se zobni vsadki uporabljajo pri ljudeh, ki so izgubili vse svoje zobe in jim zobni vsadki služijo kot sidrišča za fiksiranje totalne snemne proteze, ali za totalni fiksni mostiček. Zobni vsadki pa so primerni tudi za nadomeščanje posameznih manjkajočih zob. Za implantate se odloča vedno več pacientov. Od vseh pacientov, ki so potrebni protetične obdelave, se jih v naši ordinaciji že približno tretjina odloči za vsaditev implantatov. Odstotek le-teh pa vsako leto narašča.

Oglejte si postopek