KOREKCIJA NOSU - SEPTORINO PLASTIKA

Nos je najbolj opazen predel na obrazu. Njegov izgled ima mnogo večji vpliv na izgled obraza kot ostale strukture. Poleg tega ima izredno pomembno funkcijo dihanja in kontroliranja (čiščenja, vlaženja in segrevanja) zraka pred vstopom v pljuča.

Dva tipa operacij

SEPTOPLASTIKA

Operativna korekcija nosne pregrade (septum ali pretin), kjer gre navadno za nevidne deformacije nosu, ki so povezane z motnjo dihanja.

RIHNOPLASTIKA

Estetska korekcija zunanjega izgleda nosu.

Obe operaciji nosu se lahko izvajata skozi reze znotraj nosu, pri tako imenovani zaprti tehniki (zelo redko) ali pa skozi majhen rez na nosni pregradi – v primeru, da gre za odprto tehniko (v 99%). V zadnjih letih se uporablja pretežno odprta tehnika.

Nos je izredno zapleten organ na obrazu in je unikaten za vsakega človeka.

Izredno pomembno pri planiranju operacije nosu, je upoštevanje karakteristik unikatnosti nosu in razmerja z ostalimi elementi obraza.

Ne obstaja “popoln nos”, ki bi bil sprejemljiv za vse ljudi in obraze. Pri posegu imamo opravka z živim tkivom, ki pri različnih ljudeh reagira različno. Tu mislimo predvsem na notranje brazgotinjenje in reakcije različnih tkiv (podkožno tkivo, hrustanec, kosti,itd.).

Predvidljivost rezultata je odvisna od pogojev pacientovih tkiv, tipa deformacije in narave kostnih struktur nosu in obraza ter tudi genetskih faktorjev. Zapleti so, kot pri vsakem operativnem posegu, možni. V 15-20% operacij nosov je zaradi zgoraj omenjenih dejstev potrebno napraviti po prvi operaciji še dodatno manjšo korekcijo nosu, običajno v lokalni anesteziji.

Prvi obisk in mnenje

Pri prvem obisku najprej preverimo pacientovo zdravstveno stanje, eventuelne poškodbe, alergije in morebitne prejšnje kirurške posege na nosu. Podrobno se pogovorimo o problemih, ki jih ima pacient z dihanjem ali estetskim izgledom. Pregledata se zunanjost in notranjost nosu.

Nato ocenimo možnost kirurškega posega nosu. Med pogovorom se opravi fotografska analiza, s katero se prikažejo spremembe, ki bi jih dosegli z operacijo nosu. Namen je razumevanje operativnega postopka in sprememb, ki jih lahko dosežemo z določeno vrsto posega. Pred operacijo se 14 dni pred posegom ne sme jemati Aspirina.

Po operaciji

Večino estetskih operacij nosu se izvaja v splošni anesteziji – odvisno od velikosti posega. Manjše popravke je možno izvesti tudi v lokalni anesteziji. Na poseg morate priti popolnoma zdravi, brez prehlada, nahoda, herpesa ali drugih vnetnih izpuščajev na nosu ali okolici, vnetja očesne veznice in podobno.

Po končani estetski operaciji nosu vstavimo v nosnici tampone, ki jih odstranimo v dveh do treh dneh po operaciji, v tem času se diha na usta.

Po operaciji nosu jemanje sredstev proti bolečinam običajno ni potrebno. Po posegu se na licih pod očmi pojavijo modrice, ki vztrajajo sedem do deset dni. Po sedmih dneh ostranimo šive in imobilizacijo – takrat lahko pacient prične z delom. Oteklina vrška nosu vztraja do nekaj mesecev, redko celo tudi eno leto.

Po odstranitvi obliža se zdi operiran nos na otip zelo čuden, saj je koža nekoliko otopela. Če so operirane nosne kosti, bodo morda otipane drobne izbokline, zatrdline ali brazde. Po zacelitvi bo le-teh precej manj.