PLASTIČNA KIRURGIJA MALIH SRAMNIH USTNIC (LABIOPLASTIKA)

Poseg

Male sramne ustnice so nagubanost kože, ki obkroža vhod v nožnico. Večina žensk si želi, da bi bile njihove male sramne ustnice manjše in da se skrijejo pod velikimi sramnimi ustnicami. Pretirana velikost malih sramnih ustnic ali pa asimetrija ni le pogost vzrok za slabo samopodobo, ki je povezana s strahom o privlačnosti lastne intimne sfere, ampak je lahko tudi vzrok za nelagodje povezano z vsakodnevno telesno dejavnostjo, spolnim življenjem ali pri nošenju tesnega perila in oblačil. V nekaterih primerih se lahko ženske z velikimi malimi sramnimi ustnicami upravičeno bojijo bolečih spolnih odnosov. Problem ni redek, pogosto pa je še vedno to tabu in ženske ne želijo o tem razpravljati in govoriti. Pogosto so povečane male sramne ustnice prirojene, medtem ko druga skupina žensk opaža spremembe kot posledico poškodb, predvsem po porodih ali pa je povezana z fiziološkim staranjem telesa. Nekatere ženske se lahko počutijo neprivlačno in želijo izboljšati svoje spolne izkušnje s kirurško korekcijo pomanjkljivosti tega intimnega dela telesa. Poleg tega so pogosto pretirano prevelike sramne ustnice tudi lahko vzrok za zadrego in sram pri spolnem partnerju.

Kdo so najboljše kandidatke za korekcijo malih sramnih ustnic?

To so predvsem ženske, ki občutijo nelagodje med spolnimi odnosi ali pa so v zadregi zaradi velikosti oziroma asimetrije njihovih malih sramnih ustnic.

Kako poteka operacija, pooperativno obdobje in anestezija?

Zdravljenje vključuje kirurško odstranitev odvečnega tkiva s pomočjo laserja ali pa kirurško. Robovi ran  se zašijejo s posebnimi šivi, ki se sami raztopijo. Zdravljenje je indicirano za ženske, ki imajo velike, deformirane ali asimetrične male sramne ustnice. Postopek se izvaja ambulantno v lokalni, regionalni ali splošni anesteziji, sama operacija pa traja približno pol ure do ene ure.

Po posegu

Po postopku lahko pride do manjšega nelagodja povezanega  z pooperativno oteklino in celjenjem rane, ki pa izgine po približno 1-2 tednih. Kirurško celjenje ran ponavadi poteka brez zapletov, brez vidne brazgotine.

Uspešnost zdravljenja

Priprava na operacijo

Pred operacijo se opravijo osnovne diagnostične preiskave, t.j. določanje krvne skupine, morfologija in parametri strjevanja krvi ter EKG. Na dan posega pred anestezijo ni priporočljivo jesti in piti vsaj 6 ur.

Priporočljivo po operaciji

Pacientkam se priporoča, da v naslednjih 2-3 tednih po operaciji ne izvajajo aktivnih in pretiranih telesnih aktivnosti. Odsvetuje se pretirano preživljanje časa v sedečem položaju, odsvetuje se kopanje v vodi, priporoča pa se tudi spolno abstinenco 4 tedne.