KOREKCIJA ODVEČNE KOŽE NA TREBUHU - ABDEROPLASTIKA

Abderoplastika je operativni poseg odstranitve odvečne kože in maščevja iz trebuha. Gre za oblikovanje trebuha in ne zmanjševanje telesne teže. V večini primerov pacientom pred operacijo svetujemo intenzivno hujšanje, saj je rezultat v tem primeru bistveno boljši in trajnejši. Če se pacient po operaciji bistveno zredi, je rezultat operacije glede na dodatno telesno težo sorazmerno poslabšan.

Običajno to operacijo kombiniramo z liposukcijo trebuha in ledvenih predelov, da s tem dosežemo boljšo linijo. Pri ohlapnosti trebušnih mišic (diastaza) ali popkovni kili med posegom dodatno korigiramo tudi ti dve nepravilnosti.

Pacient ima po operaciji nekaj dni v podkožje vstavljene drenažne cevke. Včasih se v naslednjih dneh po odpustu še nabere v podkožju sokrvica, ki jo odstranimo s punktiranjem.

Kajenje je nekaj dni pred opracijo in 14 dni po njej odsvetovano zaradi bistvenega vpliva na celjenje.

Pacient po posegu enkrat prenoči.

Brazgotina je običajno prečno nad sramno kostjo v črti elastičnega roba spodnjega perila. Opaznost brazgotine je odvisna od reakcije organizma na rano. V večini primerov brazgotina v enem letu preide iz rdeče v manj opazno svetlejšo barvo kože.

Po operaciji je potrebno nositi kompresijsko oblačilo vsaj štiri tedne, saj pri korekciji odvečne kože iz trebuha potrebujemo dobro kompresijo.

Prestavitev popka je pri abderoplastiki normalen proces in ne zahteva posebnega dodatnega okrevanja. Vsem pacientom priporočamo tudi limfno drenažo v smislu zmanjševanja otekline. Lahko se zgodi, da je oteklina nekaj časa zelo izrazita tako, da je obseg trebuha začasno celo enak ali večji kot pred operacijo.

Delovna sposobnost je odvisna od velikosti operacije in delovnega mesta – običajno je to dva do tri tedne.