KOREKCIJA SPODNJIH VEK – PODOČNJAKI

Korekcija spodnjih vek je kombinacija kirurških posegov, pri katerih korigiramo nepravilnosti spodnje veke – maščobne blazinice, ki se nahajajo tik pod očesom in se s staranjem pričnejo povešati iz očesne kotanje (temu fenomenu pravimo podočnjaki), kažejo pa se predvsem v obliki jutranje zabuhlosti.

Pod tem grebenom maščobe imamo običajno prazen žleb, ki je posledica povešenega dela lic pod očmi. Ta žleb paciente največkrat najbolj moti. Pri operaciji spodnjih vek oziroma podočnjakov, ta greben maščobe potisnemo nazaj v očesno kotanjo ali pa z njim zapolnimo spodaj ležeči žleb, da s tem izravnamo vdolbino pod očmi. Takšno stanje podočnjakov občasno opažamo tudi pri mladih osebah, kar je prirojeno.

S tako imenovanim transkonjuktivalnim pristopom lahko brez kakršnekoli brazgotine opravimo poseg za odstranitev podočnjakov, zato je korekcija spodnjih vek primerna tako za mlajšo kot tudi starejšo populacijo.

Ohlapnost mišice očesne zapiralke in ohlapnost spodnje veke, ki se prav tako pojavita s staranjem, korigiramo s posebnimi šivi na zunanji strani očesa, da podpremo veko. Ohlapnost spodnje veke se kaže z razdraženimi očmi in solzenjem.
Povešenost tkiv lica lahko ob istem posegu korigiramo z dvigom srednjega dela obraza (mid-face lifting) in dodatno korekcijo volumna, z dodajanjem lastne maščobe.

Pri zgoraj omenjenih težavah je potreben subciliarni rez – rez pod spodnjimi trepalnicami.

Okrevanje po operaciji spodnjih vek oziroma podočnjakov je odvisno od obsega operacije in znaša od enega do 14 dni, otekline pa lahko vztrajajo več tednov.

Po posegu podočnjakov je priporočljiva limfna drenaža, ki skrajša čas okrevanja.