Zakaj estetske luske?

Za luske se ljudje ponavadi odločijo zaradi nepravilnosti zob, bodisi, da gre za nepravilno razporejene zobe (asimetrijo), lisasto zabarvane zobe, poškodovane, okrušene zobe ali za plombirane zobe.

Priprava estetskih lusk

Priprava za porcelansko lusko zahteva minimalno preparacijo sprednjega dela zoba (0.5 mm – najraje primerjamo z debelino kontaktne leče), s čimer poškodujemo minimalni del zoba. Kljub izredno tanki luski, se prekrijejo vse nepravilnosti zob. V določenih primerih pa včasih ni potrebno brusiti sklenine – takrat govorimo o lumineer-jih. Z lusko lahko spremenimo velikost, obliko in barvo zob, s tem pa si zagotovimo popoln nasmeh.

Namen estetske luske

Namen lusk je predvsem narediti filmski nasmeh v relativno kratkem času z minimalno invazivno metodo. Bistvo estetske luske je, da naraven zob ostane vitalen, spremeni pa se lahko njegova oblika, barva in velikost. Luske se danes izdelujejo izključno iz vrhunskih materialov, ki predstavljajo polni porcelan, kar pomeni, da je zob po korekciji transparenten, naravno proseva in daje popolnoma naraven videz.

Oglejte si postopek

Komu so namenjene estetske luske in kaj je potrebno vedeti?

Luske se priporočajo praktično vsakomur, ki ni zadovoljen z svojim estetskim videzom zob. S pomočjo lusk se namreč lahko spremeni barva, oblika in velikost zob. Zanimanja za luske je vedno več, saj so ljudje vedno bolj osveščeni in vedo, kaj lahko pričakujejo. Praktično vsakomur se po korekciji življenje spremeni, poveča se samozavest in nasmeh postane del vsakdana.

Pomembno je vedeti, da se z luskami rešuje estetski videz zob (oblika, barva, velikost) in to je glavna indikacija za korekcijo. V primeru, da imajo pacienti večje anomalije pa se le te rešujejo z ortodontskimi aparati ali kirurškimi posegi.

Postopek posega

Pred posegom ni nekih posebnih priprav oziroma zahtev. Najpomembneje je, da je pacient natančno seznanjen s postopkom in da točno ve, kaj lahko pričakuje. Običajno nas pacient obišče dvakrat. Prvič se nepravilen zob rahlo obrusi (0,3-0,5 mm), odvzame se odtis za estetske luske, pacient za nekaj dni dobi nadomestne začasne prevleke, nato počaka približno 7 dni, se ponovno zglasi in na koncu mu namestimo končni izdelek, da se pacient  z nasmehom do ušes vrne v prelepi svet. Sam postopek je praktično neboleč, tako, da je storitev za pacienta tudi prijaznejša.

Vsekakor je estetske luske možno tudi odstraniti. Zdravljenje pacientovega zoba ni moteno, tako, da je ob kakršnikoli kasnejši bolezni zoba oskrba le-tega nemotena.