LASERSKO ZDRAVLJENJE STRESNE URINSKE INKONTINENCE IN OHLAPNE NOŽNICE

Poseg

Z laserskimi impulzi osvetljuje celotno vaginalno steno. Nato ginekolog zamenja lasersko sondo, v kljun vstavi 90° lasersko sondo z zlatim napršilom in v nekaj hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje sprednjo vaginalno steno. Kljun nato izvleče in z ročnim nastavkom osvetljuje vhod v nožnico. S tem se poseg zaključi. Ta del postopka je posebej zahteven in ključen za izboljšanje kvalitete spolnih odnosov.

VIDEO:

pregled-nožnice1

Kontrolni pregled

Po enem mesecu se pacientka vrne. S pogovorom in morebitnim ginekološkim pregledom ugotovimo učinek postopka. Večinoma zadošča en postopek, če je potrebno pa ga lahko ponovimo še enkrat.

Po posegu

Pacientka lahko takoj po posegu odide in se vrne k svojim vsakodnevnim opravkom. Nožnica je po posegu minimalno občutljiva. Prozoren izcedek iz nožnice traja 2 do 3 dni. Spolne odnose in kopanje v stoječi vodi odsvetujemo 1 teden.

Uspehi zdravljenja sindroma ohlapne nožnice

95 % pacientk je zatrdilo, da občutijo najmanj zmerno zožanje nožnice in s tem večjo kvaliteto v spolnosti. V povprečju se je nožnica zožala za 17 %.

Uspehi zdravljenja SUI

Po 120 dneh je 94 % pacientk izjavilo, da se je SUI bistveno izboljšala, 68 % pa je navedlo, da so povsem suhe. Nobena ni navedla neželenih učinkov.

Lasersko zdravljenje sindroma ohlapne nožnice in pomlajevanje nožnice

zdravljenje-nožnice

O sindromu ohlapne nožnice govorimo, ko ženska opazi, da občutek v intimnih predelih ni enak, da spolnost s partnerjem doživlja manj intenzivno in da ima preprosto preširoko nožnico.

Sindrom ohlapne nožnice je posledica različnih vplivov na steno nožnice. Najpogostejši vzroki so prekomerno raztezanje nožnice ob porodu, prirojena slabost vezivnega tkiva in procesi staranja.

Dosedanje zdravljenje brez invazivnih postopkov ni dalo resnih rezultatov. Operativno se sindrom ohlapne nožnice zdravi s sprednjo in zadnjo vaginalno plastiko. Pooperativnih težav je precej, rezultat pa navadno pacientke ne navduši. Takega posega zdravstveno zavarovanje ne krije. Najnovejša in trenutno edina zares uspešna metoda zdravljenja sindroma ohlapne nožnice, je uporaba laserja. Metoda se je do sedaj izkazala za varno, enostavno in zares učinkovito.

Uporabljamo Fotonin laser Er:YAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm. S fototermalnim učinkom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in endopelvično fascijo ter povzroči preoblikovanje, prerazporeditev in ponovno rast kolagena, zato se na področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem (vhod v nožnico in nožnica po vsej dolžini), le-ta odebeli. Tako se preoblikuje tkivo okoli nožnice, nožnično cev pa se zoža.

Po posegu

opravljen-poseg

Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence

vagina

Stresna urinska inkontinenca (SUI) je pogosta težava žensk. Kaže se z nehotenim uhajanjem urina pri hoji po stopnicah, kihanju, kašljanju, teku, spolnih odnosih, smehu, itd.

Skupen imenovalec nehotenega uhajanja urina je oslabelost zapiralnega mehanizma sečnice, ki je posledica popuščanja tonusa mišice zapiralke in drugih mišic medeničnega dna, obporodnih poškodb, pomanjkanja ženskih spolnih hormonov in drugih degenerativnih sprememb vezivnega tkiva. Dodatno lahko poveča težave s SUI tudi dolgotrajno povečan pritisk v trebuhu, ki se pojavlja pri kroničnem kašlju, debelosti ali dvigovanju težkih bremen.

Do sedaj smo SUI zdravili neinvazivno:
– s treningom mišic, znanim kot keglove vaje
– z elektrostimulacijo mišic medeničnega dna
– s stimulacijo mišic medeničnega dna v magnetnem polju
Invazivno oziroma operativno:
– z vbrizgavanjem kolagena ob sečnico
– z napeljevanjem različnih trakov pod sečnico (TVT operacija in njene izpeljanke)
– s plastiko sprednje vaginalne stene in šivi po Kellyju
– z dvigom sprednje vaginalne stene po Burchu. Najnovejšo in zelo uspešno metodo zdravljenja SUI pa predstavlja uporaba laserske tehnologije ki jo uporabljamo pri blagi do zmerni SUI. Preliminarne klinične preiskave kažejo, da je metoda učinkovita, enostavna in predvsem varna.

Uporabljamo Fotonin laser Er:YAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm. Ta valovna dolžina s fototermalnim učinkom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in sečnico ter endopelvično fascijo. V kolagenskem tkivu povzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast.

Zato se v področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem, vhod v nožnico, izvodilo sečnice in endopelvična fascija v sprednji steni nožnice, odebeli kolagen. S tem se sečnici in njenemu zapiralnemu mehanizmu nudi čvrsta opora in s tem tudi zadrževanje vode.

Zelo pogosto sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice povezana in se lahko tudi prepletata, zato našim pacientkam v enem posegu z zamenjavo laserske sonde nudimo zdravljenje obeh.

S pogovorom in z ginekološkim pregledom ugotovimo statiko medeničnega dna, ugotavljamo sindrom ohlapne nožnice in grobo ocenimo stopnjo SUI. Če ni bistvenega zdrsa maternice ali nožnice, se bolnici lahkosvetuje laserski poseg.

Posega ne moti niti vstavljen maternični vložek niti hormonska kontracepcija, hormonsko nadomestno zdravljenje ali predhodna sterilizacija, ki pa se med menstruacijo ne izvaja. Postopek poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 10 minut.

Vhod v nožnico poškropimo z lokalnim anestetikom, tako, da celoten postopek poteka povsem brez bolečin. Zaradi varovanja oči pred lasersko svetlobo pacientka ves čas posega nosi zaščitna očala. Ob začetku posega ginekolog v nožnico vstavi posebno prirejen ginekološki “kljun”. Vanj vstavi 360° lasersko sondo z zlatim napršilom in v nekaj hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje sprednjo vaginalno steno. Kljun nato izvleče in z ročnim nastavkom osvetljuje vhod v nožnico. S tem se poseg zaključi.

Po posegu

uriniranje