LIPOSUKCIJA

Liposukcija je izsesavanje maščobe iz predelov telesa kot so podbradek, trebuh, boki, stegna, kolena, goleni, itd. Liposukcija je metoda, ki ne nadomešča hujšanja, pač pa z njo odstranimo največ 3000-4000 ml maščobe s tistih delov telesa, kjer je s hujšanjem in telesno aktivnostjo ne moremo odpraviti.

Gre za oblikovanje telesa in ne redukcijo telesne teže. Liposukcija ravno tako ne more bistveno popraviti površinskih nepravilnosti.

Koža je lahko po operaciji nekaj časa bolj ohlapna, odvisno od količine odvzete maščobe v določenem predelu, od elastičnosti kože in starosti pacienta. Po liposukciji lahko ostane na mestu posega nekaj odvečne kože, ki jo po posvetu tudi odstranimo (istočasno ali naknadno).

Brazgotine so praviloma krajše od enega centimetra. V večini primerov v enem letu preidejo v skoraj neopazno barvo kože. Celjenje in dokončna brazgotina je odvisna od reakcije pacientovega telesa na celjenje ran.

Delovna sposobnost pacienta po liposukciji je odvisna od delovnega mesta ter količine in površine liposukcije. Običajno je to nekaj dni do enega tedna.
Po liposukciji je prisotna oteklina, ki je najhujša en teden po operaciji, dokončno pa izgine šele v treh mesecih. Priporoča se nošenje kompresijskih oblačil in limfna drenaža čimprej po posegu.
Rezultat liposukcije je trajen pod pogoji, da se pacient bistveno ne zredi in je hormonsko uravnotežen.