Young female with clean fresh skin

LIFTING OBRAZA – FACELIFTING

Dvig srednjega dela obraza – face lifting ponavadi združimo z operacijo spodnjih vek, pri čemer dodatno dvignemo še lica pod očmi in s tem popravimo tudi nazolabialno gubo, ki gre od nosu proti ustom.

Učinkovito napnemo tudi kožo in podkožno tkivo na licih ter na vratu. Rez napravimo spredaj tik pred ušesom in za njim, odvisno od stopnje povešenosti. Včasih napravimo še dodatni rez pod brado, predvsem če gre za bolj izrazito povešeno vratno mišico (platizmo). Tak poseg imenujemo klasični lifting obraza.

Po operaciji je obraz lahko v celoti otekel (dva do tri tedne), vendar se oteklina začne zmanjševati že po 48 urah.

Pri liftingu obraza je možna prisotnost modric kjerkoli v področju operacije, le-te pa izginejo v enem do dveh tednih. Slabši občutek za dotik kože je lahko prisoten pred in za ušesi, pod očmi in na čelu. V nekaj tednih ali mesecih se občutek povrne. Bolečina na pritisk je prisotna okrog ušes tudi do nekaj tednov. Občutek napetosti, tiščanja ali vlečenja okrog ušes in na vratu lahko traja nekaj časa, vrh pa doseže v tretjem tednu. Šivi se odstranijo v enem do dveh tednih, zato se pri liftingu obraza dokaj hitro vrnemo v normalen življenjski ritem. Nekaj dni po operaciji si že lahko umijete lase in tudi uporabite make-up.

Poseg se izvaja v splošni anesteziji. Potrebna je laboratorijska predpriprava. Odsvetujemo jemanje Aspirina vsaj deset dni pred operacijo.