kapilara

Lasersko zdravljenje krčnih žil

Razlogi?

Vene ali žile dovodnice so tisti del krvnega obtoka, ki zbirajo kri po telesu in jo dovajajo v srce. Obolenja ven se pojavljajo zlasti na nogah, zato je zdravljenje ven usmerjeno na to področje.

Predvsem zaradi podedovane slabe žilne stene, delno pa tudi zaradi večjih fizičnih naporov, se z leti površinske vene na nogah toliko razširijo, da postanejo vidne kot krčne žile ali varice. Zaklopke v venah postanejo premajhne in ne usmerjajo več toka krvi proti srcu.

Kri se po povrhnjih venah vrača v nogo, noga prične otekati, pojavijo se nočni krči, srbečica in koža se obarva rjavo. Noge postanejo težke in boleče. Končno se pojavi kronična rana na goleni.

Bolezen se s pravočasnim ukrepanjem lahko prepreči, zato moramo že pri povečanem dednem tveganju ravnati preventivno. Priporočljiva je hoja po mehkih travnatih površinah, kolesarjenje in plavanje, zlasti v morski vodi. Izogibati se je potrebno daljšemu mirnemu stanju, mirnemu sedenju s prekrižanimi nogami in pregrevanju nog v vroči vodi.

Kako?

V kolikor sta okvarjeni glavni veni na nogah, je potrebno kirurško operativno zdravljenje.V medicinskem centru Fabjan v Celju obolelo žilo odstranimo s klasično operacijo ali jo zapremo z LASERJEM.

  • Klasična operacija poteka v splošni narkozi in bolnik je sposoben za delo po mesecu dni.
  • Poseg z LASERJEM se opravi ambulantno v lokalni anesteziji. Bolnik je takoj po tem sposoben za hojo, rehabilitiran pa je v tednu dni.

Po postopku

Kako ravnamo po laserski operaciji? Po posegu ima bolnik povito nogo z elastičnim povojem ali ima obuto elastično nogavico. Povoj ali nogavica ostaneta na nogi tri dni neprekinjeno, če pa ima bolnik v nogi občutek tiščanja, mravljinčenja ali noge ne čuti, mora nogo v ležečem položaju odviti in jo nato ponovno nekoliko bolj rahlo poviti.

Po posegu lahko bolnik hodi – priporočamo hojo vsaj 10 minut na vsako uro. Izogiba naj se daljšemu mirnemu sedenju ali mirnemu stanju.

Prvi prevez noge se načeloma opravi po treh dneh pri domačem zdravniku, v kolikor ni dogovorjeno drugače. Šivov ni potrebno odstranjevati, ker se razgradijo sami.

Za vse omenjene težave poskrbimo v medicinskem centru Fabjan v Celju, kjer vam ekipa usposobljenih strokovnjakov svetuje in opravi hitri poseg brez čakanja, v najkrajšem možnem času pa vas vrne v normalen življenski proces.