november 30 2016 0comment
img_0082

Pomlajevanje obraza

Sijoč, gladek in mladosten obraz

Trendi pri tehnikah za pomlajevanje kože gredo v smeri minimalnih invazivnih metod, enostavnem postopku, hitrem učinku ter čim krajšem času za okrevanje.

Danes se za pomlajevanje največ uporabljajo neinvazivne metode kot so: pomlajevanje z laserjem, različnimi pilingi (diamantni piling), lift masaže (endermologija), tudi minimalno invazivne metode kot sta botoks in hialuronska kislina. Vsi ti mehanizmi učinkujejo globje v koži in podkožju in imajo zato neprimerno boljši učinek kot katera koli krema, ki po pravilu deluje le površinsko.

 

Tonizirana in gladka koža – laserski žarek

globinska-obnova-lpg-metoda

Eden izmed procesov je fotopomlajevanje, ki z večkratnimi ponovitvami (na štiri do šest tednov) dokazano tonizira kožo in s tem daje mladostni videz. V primeru pomlajevanja, laserska svetloba posredno spodbuja celice, ki proizvajajo kolagenska vlakna ter medcelične beljakovine in zaviralno učinkuje na encime, ki razgrajujejo kolagen. Učinki se začnejo kazati tri do štiri mesece po laserskem obsevanju. Ponavadi priporočamo 10 tretmajev, učinek pa je po zaključenem fotopomlajevanju viden najmanj leto dni. Laser se danes s pridom uporablja tudi za odstranjevanje benignih sprememb in žilnih malformacij (kapilar), katere lahko kazijo estetski videz obraza.

 

Globinska obnova-LPG metoda

tonizirana-in-gladkaLiftmassage je mehanična tehnika globinske obnove in pomladitve kože na obrazu. Aparat pod vakumom ščipa kožo in na ta način spodbuja delovanje fibroblastov, ki so odgovorni za stimulacijo kolagena in elastina, ki koži povrneta elastičnost in napetost. Globinski učinek kožo poglobi in zariše mladostne linije obraza. Postopek traja pol ure, priporočamo pa vsaj 10 terapij.

 

Diamantni piling  

diamantni-piling

Nov način regeneracije in čiščenja kože je diamantni piling. Omogoča nežno abrazijo (brušenje) z diamantno glavo ter s pomočjo vakuma in različnih nastavkov v kožo vbrizgava multiaktivne snovi, ki kožo očistijo in nahranijo. Med tretmajem koža občutno pridobi na gladkosti ter nežnosti. Po postopku je čista, prekrvavitev tkiv je povečana, s tem je sprožena tudi regeneracija kože. Opraviti je treba najmanj šest tretmajev, v presledku tedna dni. V tem času odsvetujemo izpostavljanje soncu, obisku solarija, priporočamo pa uporabo krem z visokim zaščitnim faktorjem.

Kako nad globlje gube – botoks 

gube-in-botox

Vsi našteti postopki so neinvazivni, ki pa niso učinkoviti pri globljih gubah, zato v takih primerih svetujemo uporabo botoksa ali glajenje gub z hialuronsko kislino. Botox je preparat, ki se že več desetletij uporablja v kozmetične namene, predvsem za glajenje gub na obrazu. Zelo učinkovita tehnologija omogoča z minimalno metodo, v samo petih minutah, zgladitev gub, katere so najbolj moteče v predelu obraza. Govorimo o tako imenovanih smejalnih gubah okrog oči, med očmi in na čelu. Postopek je relativno preprost. Pacient se oglasi v ordinaciji, kjer se mu v predel gubic aplicira preparat. Vse skupaj traja maksimalno pet minut in pacient se lahko odpravi domov ali nazaj v službo brez kakršnih koli bolečin, oteklin ali ostalih negativnih izkušenj. Končni rezultat se pojavi v sedmih dneh in traja do pol leta. Ena od najbolj poznanih metod je tudi aplikacija hialuronske kisline, ki se aplicira v predel ustnice, nasolabialnih gub, brade, itd., v količini 1-2 ml.  Ponavadi ima samo polnilo obstojnost 6-8 mesecev. Hialuronska kislina je prijazna organizmu, saj ponavadi ne povzroča večjih zavrnitvenih reakcij. Postopek ponavadi traja 5-10 min.

 

 

Matic Fabjan, dr.med., specialist plastične,

rekonstrukcijske in estetske kirurgije