november 10 2017 0comment
kapilara

Lasersko zdravljenje krčnih žil v Medicinskem centru Fabjan v Celju

V medicinskem centru Fabjan v Celju imamo na voljo zelo učinkovito, malo boleče in bolniku prijazno zdravljenje krčnih žil s sodobnim Nd:YAG laserjem.

Vene ali žile dovodnice so tisti del krvnega obtoka, ki zbira kri po telesu in jo dovaja v srce. Obolenja ven se pojavljajo zlasti na nogah in zato je tudi zdravljenje ven usmerjeno na to področje. Predvsem zaradi podedovano slabe žilne stene, delno pa tudi zaradi večjih fizičnih naporov, se z leti površinske vene na nogah toliko razširijo, da postanejo vidne kot krčne žile ali varice. Zaklopke v venah postanejo premajhne in ne usmerjajo več toka krvi proti srcu. Kri se po povrhnjih venah vrača v nogo, noga prične otekati, pojavijo se nočni krči, srbečica in koža se rjavo obarva. Noge postanejo težke in boleče in končno se pojavi kronična rana na goleni.

Bolezen se s pravočasnim ukrepanjem lahko prepreči. Zato moramo že pri povečanem dednem tveganju ravnati preventivno. Priporočljiva je hoja po mehkih travnatih terenih, kolesarjenje in plavanje, zlasti v morski vodi. Izogibati se je potrebno daljšemu mirnemu stanju, mirnemu sedenju s prekrižanimi nogami in pregrevanju nog v vroči vodi.

Če preventiva ne zadošča in bolezen napreduje, je potrebno podpreti oslabele žilne stene z zunanjim pritiskom. Zato uporabljamo elastični povoj ali ustrezne elastične nogavice. S konzervativnim načinom zdravljenja skleroziramo žile z injekcijami in ob hkratnem povijanju nog tako zapremo obolele žile.

V kolikor sta okvarjeni glavni veni na nogah, je potrebno kirurško operativno zdravljenje. V medicinskem centru Fabjan v Celju obolelo žilo lahko odstranimo s klasično operacijo ali jo zapremo z LASERJEM. Klasična operacija poteka v splošni narkozi, pacient pa je sposoben za delo po mesecu dni. Poseg z LASERJEM se opravi ambulantno v lokalni anesteziji, pacient pa takoj za tem sposoben za hojo in rehabilitiran v tednu dni.

Kako ravnamo po laserski operaciji?

Po posegu ima bolnik povito nogo z elastičnim povojem ali pa ima obuto elastično nogavico. Povoj ali nogavica ostaneta na nogi tri dni neprekinjeno, če pa ima bolnik v nogi občutek tiščanja, mravljinčenja oziroma noge ne čuti, mora nogo v ležečem položaju odviti in jo nato ponovno nekoliko bolj rahlo poviti.

Po posegu lahko bolnik hodi – priporočamo hojo vsaj 10 minut na uro. Izogiba naj se daljšemu mirnemu sedenju ali mirnemu stanju.

Prvi prevez noge se načeloma opravi po treh dneh pri domačem zdravniku, v kolikor ni dogovorjeno drugače. Šivov ni potrebno odstranjevati, ker se sami razgradijo.

Za vse omenjene težave poskrbimo v Medicinskem centru Fabjan v Celju, kjer vam ekipa usposobljenih strokovnjakov svetuje in opravi hitri poseg brez čakanja ter vas v najkrajšem možnem času vrne v normalen življenski proces.

 

Matic Fabjan, dr.med.

specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije